Kako se brinuti za kornjaču kod kuće

Kako se brinuti za kornjaču kod kuće

Ako tek počinjete brinuti o kornjači ili možda tek razmišljate o tome da je nabavite, a niste sigurni o čemu se točno radi, ne bojte se – sastavili smo ovaj zgodan vodič za pregled koji obuhvaća sve ključne pojedinosti koje morate znati o vlasništvu kornjače.

 

Znajte da kornjače nisu ‘umiljati’ kućni ljubimci
Odmah ćemo započeti s ovim, jer je prilično važno shvatiti da držanje kornjače nije poput brige za većinu uobičajenih kućnih ljubimaca kojima smo izloženi u životu.

Vaš odnos s kornjačom neće biti poput onog koji imate sa svojim psom, pa čak ni s mačkom. Kornjače ne cijene redovito rukovanje, a ni to nije nešto na što će se s vremenom naviknuti.

Ako ipak dobijete kornjaču, morate shvatiti da će vaša uloga u velikoj mjeri biti ruku pod ruku, jednostavno osiguravajući hranu i sigurno i prikladno okruženje, a ne bilo kakvu fizičku naklonost.

To ne čini kornjače manje šarmantnima ili fascinantnima za držanje – možete razgovarati s njima i ponekad ih hraniti ručno, na primjer, ali važno je znati ograničenja što biste trebali učiniti kao vlasnik kako ne biste bili razočarani kasnije.

Osigurajte pravilnu hranu i prehranu

Jedna stvar koju naučite prilično rano kada se brinete za svoju kornjaču je koliko ih je teško pravilno hraniti.

Uobičajena zabluda je da kornjače mogu živjeti od ‘zelene salate’ ili neke druge jednako pogrešno informirane mantre. Istina je da iako je većina kornjača isključivo vegetarijanska, za njih je potreban niz različitih lisnatih zelenih biljaka, od kojih većini jednostavno nije tako lako doći.

Iako mnoge od ovih biljaka, poput maslačka i djeteline, nije tako teško nabaviti, morat ćete sami otići van i nahraniti ih, ili će vaša kornjača sama morati pristupiti ako jesu živjeti na otvorenom.

To nije uvijek lako, pogotovo ako živite u gradu gdje biljnog svijeta nema nužno u izobilju.

Druge biljke koje favoriziraju kornjače nedvojbeno je teže nabaviti, a najznačajniji primjer je sočni kaktus ‘bodljikava kruška’. Ovo je izvrstan izvor prehrane i hidratacije, ali gotovo ćete ga morati kupiti, osim ako ga ne možete uspješno uzgajati

Osigurajte prikladno životno okruženje (u zatvorenom prostoru za maloljetnike, u zatvorenom/na otvorenom za starije kornjače)
Dok mnoge životinje nisu previše osjetljive na svoje životne uvjete, uvjeti u kojima živi kornjača mogu doslovno pogoršati njihovo zdravlje i kvalitetu života.

Kao i svi gmazovi, kornjače su hladnokrvne, što znači da toplinu tijela crpe iz svoje okoline, za razliku od sisavaca, na primjer, koji su u stanju regulirati toplinu vlastitog tijela neovisno o okolišu (unutar razuma).

Zbog toga je održavanje ispravne temperature okoline apsolutno ključnim. U slučaju maloljetnih kornjača to znači držanje u zatvorenom prostoru u zatvorenom prostoru s toplinom u obliku toplinske lampe.

Uz žarulju za grijanje, ultraljubičasta svjetiljka također mora biti postavljena kao zamjena za prirodnu sunčevu svjetlost s zatvorenim prostorom.

Zaštitite svoju kornjaču od drugih kućnih ljubimaca (i predatora)
Iako njihove školjke zasigurno nude priličan stupanj zaštite, kornjače su većinom plaha bezobrazna stvorenja.

Stoga je važno osigurati da vaša kornjača ne dođe u kontakt s pretjerano revnim obiteljskim psom te da je njihov ograđen prostor zaštićen od predatora, što je osobito važno na otvorenom.

 

Kornjače također lako ometaju zvukovi i neredovne aktivnosti, pa čak i ako imate uzbudljive kućne ljubimce koji ne mogu nužno izravno doći u kontakt s vašom kornjačom, trebali bi ih držati dalje od njih ako je ikako moguće, kao i svaki drugi izvor glasnog buka.

Budite svjesni mogućih bolesti i infekcija
Kao i sva živa bića, kornjače su osjetljive na bolesti, od crva do respiratornih infekcija.

Rizik od zdravstvenih problema može se umanjiti pravilnom prehranom i čistim/odgovarajućim životnim uvjetima

Znajte da kornjače dugo žive
Kad uzmete kornjaču, jedno je sigurno sigurno: dugo ćete biti u njoj.

Većina kornjača ima životni vijek barem usporediv s ljudima, međutim neke mogu živjeti i dulje, u nekim slučajevima i preko 100 godina.

Stoga važno razmatranje nije samo to da ćete biti spremni brinuti se za svoju kornjaču do kraja vlastitog života, već da ćete morati dogovoriti tko će preuzeti odgovornost nakon što prođete.