Kako uzgajati ružu u loncu

Kako uzgajati ružu u loncu

Ruža može biti prekrasan predmet za lonac ako se sjetite uvjeta uzgoja koje ruža voli na otvorenom tlu.

Ruže vole teško tlo, stoga je kompost na bazi ilovače idealan. Ruže mrze konkurenciju, pa samo dajte ruži lonac za sebe. Ružama je potrebno puno hrane i vode za zdrav rast i obilje cvijeća. Zato odaberite veliki lonac koji sadrži dosta podloge za uzgoj i ne zaboravite redovito zalijevati i hraniti gnojivom za ruže.

Naravno da je vaš izbor ruža važan: kompaktne sorte koje ponavljaju cvijet su one za koje se valja odlučiti. Kako se vrtovi smanjuju, sve je veća potražnja za ružama s ponovljenim cvjetanjem, koje ne rastu previše. Također jaki zdravi uzgajivači otporni na bolesti.

Većina ruža koje se prodaju golog korijena u zimskim mjesecima naći će svoj put u gredice i rubove. Biljke u saksijama koje su već u pupoljcima i cvatu popularan su način kupnje biljaka od kasnog proljeća do ljeta. Ovo je sjajno vrijeme za odabir vaše ruže; kad možete vidjeti cvijet i procijeniti miris. Kad biljku nabavite kod kuće, dobro je zalijte prije nego razmislite o sadnji. Ako je kompost jako suh, uronite lonac u kantu vode.

Odaberite lijepu veliku posudu koja je dublja i šira od posude u kojoj ruža raste kada je kupujete. Tradicionalni oblici saksija najbolji su: lakše ih je zalijevati i mnogo su lakši ako morate kasnije presaditi ružu. Preko drenažne rupe postavite sloj velikih slomljenih posuda. Njihova je funkcija držati odvodnu rupu otvorenom kako bi se izbjeglo vlaženje. Nemojte ih koristiti previše jer ćete tako smanjiti količinu komposta u loncu.

Pažljivo izvadite ružu iz lonca. Ruže imaju žilav korijenov sustav koji ne čini vrlo stabilnu korijen. Nemojte paničariti ako neki kompost otpadne, ali nadamo se da će se, ako je dovoljno vlažan, držati zajedno i da ga možete pažljivo staviti u lonac netaknut. Spoj pupoljaka, neposredno iznad korijena na kojem počinju grane, trebao bi biti tik ispod površine uzgojnog medija kad je ruža u loncu.

Sada napunite kompostom, učvršćujući ga oko korijena vrhovima prstiju. Ne prisiljavajte ga previše čvrsto, ali pazite da nema praznina. Možete dodati šaku gnojiva ruža u kompost kad je posuda napola puna, ili ga zatim umiješati u površinu komposta.

Dopunska njega
Postavite svoju ružu na lijep sunčan položaj i ne zaboravite redovito zalijevati.

Svako proljeće i sredinom ljeta dodajte šaku gnojiva za ruže na površinu komposta dok prvo rumenilo cvijeta počinje blijediti.

Uklonite cvjetne glavice dok blijede, režući ih malo iznad zdravog lista.

Orežite zimi kako biste uklonili slabe i oštećene izbojke i skratili stabljike za jednu trećinu do pola. Izrežite malo iznad pupoljaka prema van.