Zašto su mačke najbolji kućni ljubimci?

Zašto su mačke najbolji kućni ljubimci?

Jesu li mačke dobri kućni ljubimci?
Volim sva stvorenja, posebno mačke i pse. Odrastao sam s očnjacima, no prvu mačku sam dobio otprilike tri godine prije. Iako zapravo volim očnjake i želju da dugoročno nabavim svoje, smatrao sam mačke preferiranim kućnim ljubimcima u odnosu na koje sam im u početku pripisao zasluge.

Pojedinci pasa i mačaka koji se samostalno emitiraju možda se nikada neće složiti. Ipak, kao netko tko je imao dva ljubimca, sada bih mogao vidjeti kako mačke mogu biti usporedivo izvanredni (i potencijalno bolji) kućni ljubimci od očnjaka. Sve ovisi o vašem načinu života. Unatoč tome što će vas mnogi pseći pojedinci natjerati da prihvatite, mačke su jednako postojane, živahne i zabavne kao i svaki pas. Nadalje, mačke također imaju nekoliko prednosti u odnosu na očnjake u tome što ih je nepristrano jednostavnije usredotočiti na njih.

Evo nekoliko razloga koje sam pronašao u vezi s razlogom zašto mačke mogu biti najbolji kućni ljubimci.

Mačke ulažu tonu svoje energije u pripremu, tako da su stalno prilično besprijekorne.
Mačke ulažu tonu svoje energije u pripremu, tako da su stalno prilično besprijekorne.

1. Mačke su obično čiste životinje
Mačke ulažu mnogo svoje energije u pripremu, tako da ćete rijetko morati oprati svog mačkastog suputnika. Za razliku od očnjaka, mačke će općenito puno bolje mirisati. Za razliku od očnjaka, vaša mačka neće izlaziti van i valjati se u neugodnim stvarima ili provocirati tvora. Budući da su mačke tako izvrsne u održavanju čistoće, obično se osjećaju blaže i čišće od očnjaka i brojnih različitih stvorenja kada ih mazite.

Doista, čak i najintenzivnije cviljenje je šarmantno i općenito smireno.
Doista, čak i najintenzivnije cviljenje je šarmantno i općenito smireno.

2. Mačke su tihe
Doista, čak i najintenzivniji, najustrajniji urlik puno je mirniji od većine laveža. U svakom slučaju, kada se vaša mačka najviše trudi da vas gnjavi da joj date dodatne poslastice, njezini zvuci cviljenja su slatki. Nikada nećete imati susjede koji će se buniti zbog pretjeranog cvilenja vašeg mačjeg psa. Teško je biti iritiran takvim šarmantnim malim zvukovima.

Mačke zahtijevaju znatno manje posla od očnjaka.

3. Mačke ne zahtijevaju održavanje
Mačići su znatno neovisniji od različitih kućnih ljubimaca, posebno očnjaka. Mačke se ne smiju uzimati van u različitim prilikama na dan za zahod i šetnje za vježbanje. Mačke osim toga ne trebaju ni približno toliko priprema kao očnjaci. Mačke se također samočiste.

Kako god mačke zapravo trebaju ljubav i pažnju, zapravo poput očnjaka, ne trebaju im toliko povezanosti kao očnjaci. Mačka je zadovoljna što se okreće blizu vas dok radite, dok bi pas mogao zahtijevati vaš puni fokus. Mačke se također mogu odvažiti izaći iz kuće bez ikoga drugog dok radite i znatno su manje podložne uništavanju vašeg doma dok vas više nema.

Mačke su najradosnije kada se drže unutra.

4. Mačke ne treba izvoditi van
Mačke ne treba izvoditi van usred noći da obavljaju svoj posao. Iako nitko ne cijeni čišćenje kutije za otpatke, to je ipak puno jednostavnije i u manjoj mjeri teže od izlaska vani po polumraku ili užasnoj klimi i vući okolo malih vrećica s gubitkom vašeg jastučića dok ne stignete do kante za smeće.

Mačke su dovoljno male da mogu dobiti puno aktivnosti unutra, osobito u slučaju da imate puno vertikalnih prostora za penjanje vašeg mačkastog pratitelja. Budući da mačke ne moraju izlaziti van, također ih nikada neće pratiti u blatu nakon što ste nedavno završili čišćenje poda.

Mačke ohrabruje njihova mama mačka kako koristiti kutiju za otpatke.
Mama mačka pomaže malim mačkama kako koristiti kutiju za otpatke.

5. Mačke se super lako treniraju
Većina malih mačaka definitivno shvaća kako koristiti kutiju za otpatke kada ih donesete kući. Doista, čak i mačke koje su začete lutalice ili divlje prirodno znaju pokriti svoj gubitak nakon odlaska u toalet. Najviše što biste trebali učiniti kako biste svoju novu čupavu suputnicu naučili na kahlicu jest pokazati joj gdje se nalazi kutija za otpatke i reći joj koji je najbolji način za ronjenje u (savršenoj) nosiljci vlastitom rukom.

Mačke su divlji tragači koji mogu zaštititi vaš dom od štetočina.
Mačke su žestoki tragači koji mogu zaštititi vaš dom od štetočina.

6. Mačke štite vaš dom od štetočina
Jednostavna prisutnost mačke općenito je dovoljna da se obrani od miševa i glodavaca. Pod pretpostavkom da maverick štakor pronađe ono što bi mu bilo draže u vašem domu, kako god bilo, aktivirat će se normalni lovački nagoni vaše mačke. Međutim, obično je grubo promatrati preostale dijelove lovačkih trijumfa vašeg uglađenog suputnika, zapravo je bolje od štetočina trčeći izgubiti kroz svoj dom.

Mačke su također sjajni tragači kukaca, čuvajući vaš dom od moljaca, kućnih muha i drugih zastrašujućih malih životinja (u svakom slučaju budite oprezni; nekoliko vrsta buba nije iznimno simpatično za mačke. Vaša mačka vjerojatno neće učiniti puno za čuvanje bubamare podalje od svog doma.)

Mačke nije teško angažirati.
7. Mačke koštaju manje od pasa
Osnovni trošak prijema za mačke i mačke redovito nije baš onaj za pse. Što je još važnije, hrana za mačke, igračke za mačke i druge potrepštine za mačke također su obično jeftinije od identičnih za pse. Mačke su skromnije od većine pasa i zahtijevaju manje kupnje. Veterinarska njega također je često pristupačnija za mačke nego za pse.

Mačke su obično potpuno zadovoljne “igračkama” koje ne koštaju ništa. Najomiljenije igračke mojih mačaka su kartonske kutije, prstenovi za posude za mlijeko i one silikonske trake za ruke koje dobijete davanjem nekoliko dolara za određene podloge.

Nabavite dvije mačke kako bi mogle ostati jedna s drugom dok vas nema.
8. Mačke se mogu ostaviti same duže od pasa
Budući da mačke ne treba izvoditi vani kako bi koristile kupaonicu, mogu se odvažiti sami od kuće cijeli dan dok radite bez muke oko povratka kući uz bilo kakva užasna začuđenja na naslovnici vaše obiteljske sobe. Mačke su također manje sklone nelagodi podjela, pa mogu izdržati boravak kod kuće dulje vrijeme bez svog čovjeka (ipak je ipak najbolje u slučaju da imate nekoliko mačaka da ostanu jedno s drugim).

Mačke se čak mogu odvažiti i sami od kuće za par bez čuvara kućnih ljubimaca pod pretpostavkom da ćete odlaziti svaki vikend. Pod pretpostavkom da ostavite dovoljno hrane i vode i imate dovoljno sanduka za smeće, oni će biti u redu za večer ili dvije sami.

Mačke se mogu ostaviti same od jutra do mraka. Oni će vjerojatno uložiti veliki dio energije koju radite odmarajući se.
Mačke se mogu ostaviti same od jutra do mraka. Oni će vjerojatno uložiti veliki dio energije koju radite odmarajući se.

9. Mačke su idealni kućni ljubimci za apartmane
Ako živite u potkrovlju, sigurno će vam biti dopušteno imati mačku nego psa. Brojna potkrovlja ne dopuštaju kućne očnjake, ali će u svakom slučaju dopustiti stanarima da imaju jednu ili dvije mačke. Mačke također zauzimaju manje prostora, pa će im biti radosnije živjeti u stanu nego što bi to činili psi, posebno veće sorte.

Budući da mačke koriste kutiju za otpatke i ne bi ih trebale iznositi van da koriste zahod ili vježbaju, jednostavnije je držati mačku u potkrovlju na višim razinama nego psa, jer je nećete morati smanjiti koraka u brojnim prilikama dnevno.

Kao što je gore spomenuto, mačke su istinski mirne u usporedbi s očnjacima, tako da susjede u vašem apartmanskom naselju neće uznemiravati mačji urlik kao što bi mogao biti pseći psić.

Mačke mogu biti umiljate i pune ljubavi.
10. Mačke su izvrsni drugovi
Mačke vole biti mjesto gdje su njihovi voljeni ljudi, ali su često manje bez novca od svojih pasjih partnera. Mačke su općenito zadovoljne sjedeći diskretno prilazeći svom voljenom čovjeku dok rade ili čitaju knjigu. Ne postoji ništa bolje od mačjeg mrmljanja u vašem krilu nakon monotonog dana. Mačke mogu biti jednako nježne i obožavane kao očnjaci, ali nemaju tako veliku podršku.

Dvije mačke i očnjaci su sjajni kućni ljubimci, no mačke su puno jednostavnije za fokusiranje.
Dvije mačke i očnjaci su sjajni kućni ljubimci, no mačke se puno jednostavnije usredotočuju na njih.

Mačke protiv pasa: Velika rasprava
Mačke često dobivaju užasan stav od psećih dragana. Pod pretpostavkom da ste imali dvije mačke i očnjake, očito mačke mogu biti jednako izvrsne, drage i energične kao i svaki pas. Mačje mačke čine nevjerojatne kućne ljubimce i idealni su saveznici za pojedince koji rade cijeli dan ili žive u potkrovlju. Dostupniji su za držanje i zahtijevaju manje održavanja od očnjaka. Općenito, mačke su sjajni kućni ljubimci i pružit će dugo razdoblje obožavanja i topline, zapravo poput očnjaka.